3/11/23

2023 MART -İTO Meclis Toplantısı-Yılmaz Parlar

  2023 MART -İTO Meclis Toplantısı


Afetlere Karşı En Hazırlıklı Ülke Olmalıyız.


İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, İTO’nun 2023 Mart ayı Meclis Toplantısı’nda yaptığı konuşmada “Afetlere karşı en hazırlıklı, afetler sonrasında da en hızlı ve etkili tepki verebilen ülke olmalıyız.” dedi



İTO Başkanı Şekib Avdagiç, “Bunun için de eğitimimizi, mevzuatımızı ve bürokratik yapımızı yeniden kurgulamamız gerekiyor. Kanuna rağmen, fiili durum oluşmasına asla müsaade etmemeliyiz.”sözlerin altını çizdi.


İTO’nun Mart 2023 ayı Meclis toplantısının güncelini şubat ayı toplantısı gibi yaşadığımız deprem felaketi oluşturdu. Odak noktasını İTO olarak üzerlerine düşeni, deprem bölgesine yaptıkları ve yapacaklarıydı. 



Meclis Başkanı Dr.Erhan Erken özetle  “İş dünyası olarak bizler de ekonomik hayatın bir an önce normalleşmesi için elimizden geleni yapmak zorundayız. Bu 11 ilde GSYİH Takriben % 17 bir noktaya sahip. Bu önemli bir olay. Türkiye'deki ihracatın % 8.5 gerçekleştiriyor bu şehirler, tarım alanları içindeki payları % 20 ‘e yakın. Bölge nüfusu 13.5 milyon diye ifade ediliyor” gibi bilglerle oradaki insanların bölgeyi terk etmemesi için, ekonominin şartlarını bir an evvel çevirmeye başlanmasını, belli desteklerin verilmesi gerektiğini dile getirdi. 


Orada yeni bir hayatın inşa edilmesinde hepimize çok iş düşüyor


Meclis Başkanı Erken, “Yani hem insanların derdine çareleri hem de motivasyonunu devam ettirmemiz lazım. Tabii bu arada bir husus daha var. Insanların tabii ihtiyaçlarının giderilmesiyle birlikte bölgedeki insanlarımızın, özellikle çocuklarımızın da dahil, gençlerimizin de dahil olmak üzere Kültürel hayat, eğitim, bunlar üzerinde de durmak gerekiyor.” İfadeleriyle her konuda zarar gören yurtdaşlarımıza birlik beraberlik içinde üzerimize düşeni yapmalız diyerek İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç’i konuşması için kürsüye davet etdi.





Sanayi ve Ticaret Belli Merkezlerde Sıkışmaması Gerek


İTO Bakanı Şekib Avdagiç, “İTO'nun üyeleriyle birlikte bölgeye şu ana kadar yaptığı yardım miktarı 220 milyon liraya ulaştı. İTO’nun Deprem Koordinasyon Merkezi’nden bölgeye 108 tır ve 8 uçakla yardımların gönderildi.” gibi yapılan yardımların bir kısmını paylaştı.



Avdagiç “Sanayi ve ticaretin belli merkezlerde sıkışmaması gerektiğidir. Belirli bölgelerde yoğunlaşan sanayi ve ticaret, hem bölgeler arası kalkınma ve refah seviyesini olumsuz etkiliyor hem de ekonomik ve sosyal riskleri artırıyor.” Görüşleri ile birlikde, bölgede üretimin canlandırılması önemine vurgu yaptı.



Avdagiç lojistik faktörlerin öne çıkmasına karşı, “Ülkenin hızlı demiryolu ağlarıyla örülmesi ve limanlara hızlı erişimin sağlanması lojistiği sorun olmaktan çıkaracaktır. Bu da üretimin ve sanayinin ülke geneline yayılmasına zemin hazırlayacaktır.” Yapılması gerekenin altını kalın çizdi


Ayrıca yapılan elzem yardımlardan bazıları


Oksijen tüpü, yiyecek ürünlerin uzun süre muhafazasını sağlayan termo boxlar, yakmaya hazır odunlar, çadırlar, ilaçlar, gibi rutin ihtiyaçlarla birlikde gönderdiklerinden örnekler verdi. Devletle,TOBB ile koordinasyon halinde çalışmalara devam etdiklerini ifade etdi. 


Avdaagiç İstanbul sanayisinin uzaklaştırılması görüşlerine karşı İstanbul’un GSMH 'nın % 30.4 ünü oluşturduğunu yaklaşık olarak bunun parasal anlamı 300 milyar dolar örneğiyle uzaklaştırılması yerine yapıların sağlamlaştırılmasını vurguladı.



8 Mart Dünya Kadınlar günü ve 18 mart Çanakkale ile ilgili konuşmalar gerçekleştiren Avdagiç, Mehmet Akif Ersoy’un kublelerinden söz ederek ruhda güçlü ve beraber olmamızı vurguladı.

Meclis üyelerin konuşmalarıda yine deprem ile ilgili yardım konularıydı.


yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder